Hunkemöller en Hema

Waarom Hema en Hunkemöller nu broer en zus zijn!

01 april 2022

Afgelopen week mocht ik in een nieuwsprogramma mijn licht laten schijnen op de overname van Hunkemöller door Parcom en Opportunity Partners van Robert van der Walle. Persoonlijk zie ik veel overeenkomsten met die andere overname van Parcom namelijk HEMA.

Zowel Hema als Hunkemöller hebben of hadden 
·      een grote schuldenlast 
·      een Angelsaksisch management en dito management stijl 
·      achterstallig onderhoud in de winkels 
·      zeer ambitieuze wereldwijde expansieplannen 

Wat zou Hunkemöller waard zijn? Dit is geen gemakkelijke vraag; voor corona was de Ebitda 75 mio. In het coronajaar 2020 was het 40-45 mio. Als je hierbij uitgaat van een multiple (factor) van gemiddeld 8 kan je uitgaan van een bedrag tussen de 320-600 Mio.Hunkemöller heeft inmiddels een behoorlijk sterke online omzet (18% van totaal) en de oude eigenaar Carlyle blijft er voor een stuk inzitten dus de waarheid zal wel ergens in het midden liggen.

Is het goed voor een bedrijf om 4-5 keer in 10-20 jaar te worden overgenomen door Private Equity? De vraag is eigenlijk heb je in het huidige Retail landschap wel een keuze? Ik denk het niet, wel moet je je afvragen hoe gemotiveerd een zittend managementteam is bij de 4e eigenaar en hoe hard willen ze daarvoor nog gaan lopen? Ik denk net zoals bij Hema “time for a change” al moet ik er meteen bij zeggen dat Philip Mountford grote verdiensten heeft gehad voor Hunkemöller; het merk heeft aantrekkingskracht voor een brede doelgroep, is online op de kaart gezet en de internationale expansie is krachtig vorm gegeven.

Maar nu is het tijd voor actie, mijn advies: kijk kritisch naar het aantal winkels (950-1000) ik denk dat je terug moet naar 750 winstgevende winkels. Handhaaf een beperkt aantal toonaangevende en beeld bepalende flagshipstores op key-locaties. Ga volle vaart door met de online aanpak en sluit nog een paar mooie internationale samenwerking deals. Waarom geen Hunkemöller Licentie deals met Hema? Of met Royal ten Cate?

Tenslotte zorg dat de collectie mainstream blijft. Door de succesvolle maar te beeld bepalende “private collection” schrikt Hunkemöller op dit moment veel kopers af. Kijk eens kritisch naar het management, het is nu te Angelsaksisch, haal een goeie Internationale Nederlander binnen met kennis van de Duitse markt (nog steeds een zeer belangrijke markt voor Hunkemöller) en een frisse blik. Parcom heeft samen met Opportunity Partners weer een mooi merk binnengehaald en net zoals bij Hema is er nu ook bij Hunkemöller werk aan de winkel!

#RETAIL

#privateequity #retail #parcom #bigretail

Jeroens LinkedIn post

Jeroen's LinkedIn