verkeerd verbonden?

Draai 002 “bij de volgende pieptoon..”

19 maart 2024

Ja ik weet dat ik met deze titel onmiddellijk en genadeloos wordt weggezet als enorme generatie X en /Boomer maar het is leuk als ik dit beeld aan onze generatie laat zien wat een oude telefoon allemaal teweegbrengt. Voor de studenten onder ons: dit “apparaat” hing in de hal van je studentenhuis vaak met een tikker ernaast en een schrift waar je de duur van je gesprek (het aantal tikken) diende op te schrijven.

Willen we terug naar die tijd? soms wel en soms niet! Het is wel interessant om eens te kijken wat er in die jaren van deze telefoon gewoon beter geregeld was en wat we daar anno 2024 van kunnen leren: De Post werd gewoon nog dagelijks en 6 dagen per week bezorgd door een postbesteller m/v in een pak en je kon vertrouwen op zijn ronde en de bezorgtijd. Pakketjes waren nog uitzonderlijk en bezorging dezelfde dag bestond niet. Anno 2024 is de postbezorging een dagelijkse tombola: komt iets gewoon aan of niet? Het is kwestie van afwachten geworden. De pakketbezorging gebeurt in witte vervuilende dieselbussen door bezorgers die een fractie per pakket verdienen en we zijn verslaafd aan directe dagelijkse leveringen. Ondertussen klaagt de CEO van Post NL dat de prijs per brief niet meer klopt en wil er het liefst meteen mee stoppen, oplossing nationaliseren?

Dan de Trein, die reed bijna altijd op tijd, een conducteur had en kreeg gezag en een kaartje was betaalbaar. Staan was een uitzondering, de treinen waren schoner en de stations hadden personeel achter een balie en vaak een stationschef waardoor de sociale veiligheid stukken beter was. De NS hoefde geen winst te maken en stelde hun klant centraal en de waanzin van de loskoppeling van infra (pro rail) en treinen (NS) had nog niet plaatsgevonden.

Ook zo iets de Politie; je had Rijkspolitie, Gemeentepolitie, Spoorwegpolitie en Verkeerspolitie ook hier weer M/V met gezag en uitstraling die tot uiting kwamen in gedrag en een uniform i.p.v. een fluorescerende polo zonder pet. Op het spoor waren ze zichtbaar en aanwezig en op de snelwegen waren ze overal. In de gemeente zaten ze er kort op en alles wat gemeente overstijgend was kwam op het bord van de Rijkspolitie. Nu hebben we een Nationale Politie en die doet op papier alles en daarmee is ook alles gezegd denk ik.

Tenslotte de Gemeente: het was destijds nog 1 gemeente en geen gedwongen verzameling van dorpen of steden. De dienstverlening was 1:1 en de Burgemeester werd gezien en gekend. Nu zijn burgers gedwongen onderdeel van een groter geheel met een verzamelnaam meestal iets met ‘venen of meren’ in de naam waar niemand zich in herkent. De schaalvoordelen worden alleen gezien in Den Haag.

Was vroeger alles beter? Zeker niet! Er zijn een hoop baby’s met het badwater weggegooid. Laten we er lessen uit trekken en leren van onze geschiedenis voordat we er lukraak herzieningen doorheen drukken wat vaak gewoon verkapte bezuinigingen zijn. Vroeger was nog niet zo gek of zijn we ‘verkeerd verbonden’?

Jeroens LinkedIn post

Jeroen's LinkedIn