leegstand hart Bussum

Ondertussen in de winkelstraat van Bussum...

19 maart 2024

Vandaag mocht ik samen met een bevlogen retailer door het winkelgebied van Bussum lopen en om met Rob Geus te spreken Man Man Man… De leegstand vliegt je aan! in de drie hoofdwinkelstraten die Bussum rijk is staat veel te veel leeg en wat zou het al winst zijn als de gemeente samen met de verhuurders eens zorgt dat deze winkels fatsoenlijk worden afgeplakt met een vrolijk patroon in plaats van lege etalages met een altijd lelijk bord van een makelaar Daarnaast valt op dat er midden in Bussum 1500 m2 supermarkt leeg staat nadat een overmoedige maar moedige Jumbo ondernemer een filiaal opende naast een al jaren sterk lopende AH. Na 6 maanden moest deze Jumbo de deuren alweer sluiten, een lege krater in het hart van het winkelgebied is het gevolg. Voorheen zat hier een eveneens goed functionerende Hema maar die ging om opportunistische redenen naar een andere plek waardoor de loop uit het winkelgebied zich verlegd heeft. Je vraagt je af wie hier de regie voert? De City marketeer of centrum manager? waarschijnlijk niet en dat kan ook niet, zeker niet alleen.

Volgens mij zijn primair de verhuurders aan zet, zij houden vast aan niet realistische huurprijzen voor dit soort locaties en verkiezen vaak leegstand boven een lagere huur. Ondertussen zou ik de gemeente willen oproepen het openbaar groen in het winkelgebied beter te verzorgen en haast te maken met het repareren van alle lelijke gaten in de hoofd fietspaden door het winkelgebied. De openbare ruimte maakt gewoon een onverzorgde indruk. Laten we toch eens een voorbeeld nemen aan de outlet centers zoals bijvoorbeeld in Roermond waar straatvegers ( wie kent ze nog) permanent rondlopen en ook veiligheidtoezicht permanent en zichtbaar aanwezig is!

Gezegd moet worden, en dat spreekt voor de Gemeente, dat er hoopvolle ontwikkelingen gaande zijn zoals de Kapelstraat waar restaurants langzamerhand en in positieve zin de straat overnemen! en de geheel nieuw ingerichte Vlietlaan die parallel aan het spoor loopt en daarmee een waardiger entree naar het centrum van Bussum is geworden.

Beste verhuurders en Gemeente zoek elkaar op! Zorg samen met de winkeliers die nog over zijn dat de centra van onze dorpen en steden de aandacht krijgen die ze verdienen. Het kan echt zonder mega investeringen nog zoveel beter.

Jeroens LinkedIn post

Jeroen's LinkedIn